Aujeszkys sygdom hos hunde - vær forsigtig i skoven
Virussygdommen, også kendt som pseudo-rage, kan overføres til både hunde og katte og er altid dødelig. Forsøg på at helbrede er meningsløse. Profylakse i form af en vaccination er heller ikke mulig. For at du fortsat kan nyde gåture i skoven med din firbenede ven, er det vigtigt at blive på skovstierne, finde ud af sygdommen og overholde følgende regler.
Aujeszkys sygdom hund: dødelig virussygdom
Det forårsagende middel til virussygdommen er suide herpesvirus 1 (SHV-1), det tilhører familien Herpesviridae. Sygdommen er også kendt som pseudo-rage, pseudorabies eller rabiat fnat. Det er en verdensomspændende anmeldelsespligtig virussygdom hos grise, som også anses for at være hovedværten. Den økonomiske skade, som virussen allerede har forårsaget i slagtesvineavl, er ødelæggende. Derfor er sygdommen en af de mest frygtede sygdomme i tamsvinebestandene. Mens virussen ikke er farlig for mennesker, er Aujeszkys sygdom dødelig for hunde og katte, men også for kvæg og får. Der er ingen behandling eller vaccine. Sygdommens forløb ligner rabies og omfatter lammelse af centralnervesystemet, kramper og vekslende apati- og aggressionsepisoder. Dyrene nægter at spise, de kaster op og har ofte svært ved at synke og mister kontrollen over kroppen. Det mest iøjnefaldende er den massive kløe med en tendens til selvlemlæstelse. Når det først er i udbrud, fører det til en smertefuld død inden for cirka to dage.
Vildsvin overfører pseudo-rage
Vildsvin er de vigtigste vektorer for sygdommen. Takket være et konsekvent kontrolprogram, vaccinationer og streng fødevarekontrol har Tysklands tamsvin været helt fri for sygdommen siden 2003. Desværre er situationen anderledes med vildsvinene i de lokale skove. Mens sygdommen er forbundet med en høj dødelighed hos unge vildsvin, er sygdommen hos voksne dyr ofte begivenhedsløs, og genopretningen tager kun et par dage. I lighed med humane herpesvirus kan Aujeszkys sygdom være latent hos en so. Under stress kan virussen aktiveres og udskilles. Virusset kan ikke ses eksternt på grisene, så ethvert dyr, der bliver dræbt eller fundet dødt, er en potentiel fare for hunden.
Aujeszkys sygdom: Pas på råt vildsvinekød og sekret
Sygdommen smittes ved indtagelse. Herpesvirus er dog ikke kun til stede i kød, men også i slimhinderne i mund og næse. En hund kan blive smittet med den dødelige sygdom ved kontakt med spyt, blod eller sekret. Virussen kan overleve i kolde temperaturer. Den er aktiv i op til 36 dage ved -18°C i muskelkød og knogler og i op til 20 dage i speget kød. Råt vildsvinekød bør derfor for enhver pris undgås. Ekstreme UV-stråler og høje temperaturer får på den anden side virussen til at dø hurtigere ud. Virusset dræbes ved cirka 60°C. Det betyder, at der ikke er nogen fare ved kogt vildt. Andre skovbeboere, især pindsvin, mår, små gnavere, ræve og grævlinger, samt vaskebjørne, er modtagelige for virussen, men har tendens til at blive 'blinde', fordi de ikke bliver virusbærere. Hos ræve er sygdomsforløbet altid akut og dødeligt inden for 24 timer. Mennesker påvirkes ikke af smitterisikoen.
Pseudo-rage: Forebyg blot infektion
På trods af de sørgelige dødsfald blandt jagthunde af Aujeszkys sygdom, er tilfældene ret sjældne og rammer hovedsageligt jagthunde. Ikke desto mindre kan en stigende bestand af vildsvin øge risikoen for hundene. Og den nuværende stigning i antallet af anmeldte tilfælde viser, at forsigtighed er berettiget. Men gå ikke i panik! Du kan selvfølgelig fortsætte med at nyde skovturene sammen med din firbenede ven, men følgende oplysninger skal overholdes:
- Hold hunde på skovstier og undgå direkte kontakt med vildsvin
- Hold afstand til døde dyr
• Hold hunde væk fra lokkepladser og fodersteder - Undgå indtagelse af råt vildsvinekød
- Undgå indtagelse af vildsvinespyt, sekret og blod (trackere skal være særligt forsigtige)
- Friedrich-Löffler-instituttets dyresygdomsinformationssystem (TSIS) giver information om aktuelt truede områder
Følger du denne vejledning, kan du som hundeejer holde smitterisikoen så lav som muligt.
Aujeszkys sygdom: at fodre svinekød er en risiko?
Til sidst vil vi lige give dig noget at tænke over: Selvom det sidste officielle tilfælde af Aujeszky hos tamsvin i Tyskland var for mere end 10 år siden, bør fodring af råt svinekød til hunde og katte genovervejes. Råfodring kan overvejes af en betroet slagter som en del af en eliminationsdiæt. Importerede varer som dem fra Kina eller østblokken hører derimod ikke hjemme i Fressnapf-råen.