Cani-Cross-samtale med Nina

Nina er en tysk mester i cani-cross og en entusiastisk dyreelsker.
I vores samtale fortæller hun lidt om sig selv, sporten og hendes dyr:

Aniforte: Nina, hvornår var de første kontaktpunkter med dyr i dit liv, og især med hvilke?

Nina: Da jeg kan huske, har der altid været dyr med os, og så var det altid klart for mig, at jeg også vil have dyr selv. I barndomsårene var der hamstere, katte, undulater, men også allerede (pleje) heste og hunde. I dag har jeg 3 katte og 3 hunde.

AniForte: Siden hvornår spiller du sport med dyret?

Nina: Jeg har altid været begejstret for sport, dvs.løb som en konkurrencedygtig sport eksisterede allerede før sportstiden med hundene. Jeg spillede også aktivt fodbold med damerne op til 2.Bundesliga. Jeg har lavet Cani-Cross siden 2012 og med mine egne dyr siden 2015.

AniForte: Hvordan kom du ind i Cani-Cross, og kan alle gøre det?

Nina: Langrendsløbet i holdet er den virkelige fascination, og at hunden ikke løber med, men overtager togvejledningen og dermed også arbejder på mit tempo. Til sammenligning: hvis jeg løber alene, får jeg en tid i 20-minutters rækkevidde på 5 kilometer. Med en hund vil det være en 15er tid. En anden forfatning er også nødvendig for løberen, især da muskuloskeletalsystemet og bevægelsessekvensen er anderledes end når man kører solo i selvtempo.Fra mit synspunkt kan enhver dog gøre cani-Cross, der nyder sport og bringer et løbende dyr med sig. Hundens størrelse spiller bestemt en mindre rolle i hobbyområdet, det er simpelthen vigtigt, at dyret er sundt og fit.

AniForte: fodrer du dine hunde anderledes, eller skal du være særlig opmærksom på noget?

Nina: Selvfølgelig er kosten selv lidt mere proteinrig og også lidt mere fed i vintermånederne. Jeg gør dybest set dette afhængigt af situationen. Selvfølgelig, før en mere intensiv træning eller en konkurrence, er der ingen ordentlig fodring, men mere vanding, muligvis tilsætning af lidt tyndt kød. Mine hunde (og jeg) er helt sikkert meget tilfredse med dine produkter. Med hensyn til kompatibilitet ved jeg ikke noget bedre, og jeg er glad for at være tæt på dig at have fundet det.

AniForte: Hvad er der i vente for dig i den nærmeste fremtid?

Nina: I øjeblikket forbereder vi os på verdensmesterskabet i Polen. Det kommer i oktober, og to måneder senere er de tyske mesterskaber i M. Dette er de næste store udfordringer, og der er stadig nok at gøre (griner). Ellers er jeg også på vej som træner for Cani-Cross sporten og vil gerne inspirere endnu flere mennesker til det! Min yngste studerende (Lilli) er 8 år gammel og starter også ved verdensmesterskabet i børns løb.

AniForte: så ønsker vi dig held og lykke til de kommende konkurrencer!

Nina: Tak og selvfølgelig giver jeg alt!

Hvad er Cani-Cross?

Oprindelsen af Cani-Cross kan findes i slædehundevæddeløb og har sine rødder i det skandinaviske område. Derfor er det ikke overraskende, at der er andre former for cani-cross med ski (Skijoring) og en cykel (Bikejoring). Selvom her som regel ikke bruges en klassisk cykel, men en såkaldt scooter uden eget drev.

Langrendsløbet finder sted under vejledning af hunden. Løbere og dyr er forbundet med en fleksibel snor omkring 2m lang. Hunden er udstyret med en speciel sele, så trykpunktet ikke påvirker lungerne eller ydeevnen negativt. Løberen får også et specielt hoftebælte til den optimale (løbende) forbindelse.

De fleste seler har en panikkrog, som du hurtigt kan løsne forbindelsen mellem løberen og hunden for at minimere risikoen for skade.

Du kan dybest set løbe med enhver type hund (også med små), forudsat at dyret også bringer en vis glæde ved at løbe. I konkurrencen foretrækkes ofte slæde eller jagt-testede racer som Alaskan-hunde, som derefter kræver mere end blot et minimumsniveau. Meget vigtigt: Jo varmere det bliver værre forudsætningerne. Derfor er der for eksempel ingen cani -krydskonkurrencer om sommeren, fordi stresset for dyret hurtigt er for højt.

Inden du starter med din egen firbenede ven, er det bestemt et par flere oplysninger at indsamle til de første træningssessioner eller at kigge efter en cani-cross-eksperienced gruppe eller en træner i nærheden, så det bliver sjovt for begge fra Start.

(Vores interviewpartner Nina Windhausen (se ovenfor) er også en træner og er også glad for at besvare eventuelle spørgsmål, du måtte have om emnet.)