Madserklæring - Hvis kød ikke er det samme som kød

Kærlighed går også gennem maven med hunde- og katteejere. Men selv dem, der ønsker det bedste for dit dyr, når også deres grænser i junglen i feed -erklæringer. Vores veterinærudøver Angelica har behandlet den fælles prispraksis fra foderproducenterne og kender et par gode tip til at holde et overblik over ingredienserne.

Hvad skal der være på en etiket?

Hvis du vil holde dit kæledyr sundt og kraftfuldt i alderdom, er du automatisk opmærksom på din diæt. Hunde mad og især med kattemadSkal indeholde meget godt kød, have en velsmagende lugt og se attraktiv ud. I modsætning hertil vil ingen kæledyrsejer i maden gerne have yderligere konservering og farvestoffer. Syntetiske vitaminer accepteres ofte til at dække daglige behov. Men så starter etiketjunglen - for eksempel er der naturlige alternativer til de vitaminer, der bedre leverer vitaminer.

Men hvordan læser jeg en etiket korrekt?

Følgende oplysninger skal være på en etiket:

● Betegnelsen af ​​foderet
● Det bedste inden dato eller fremstillingsdato
● Nettovægten
● Navn og adresse på producenten eller udbyderen
● Fugtighedsindholdet (hvis foderet indeholder mere end 14% fugt, f.eks. Med dåse foder)
● Ingredienser (i åben, halvt åbent eller lukket erklæring)
● Batchnummer
● Fodringsanbefaling

Åben, halvåbent, lukket - hvilken erklæring virkelig hjælper dig

Da der er en erklæringsforpligtelse for dyrefoder i Tyskland, kan producenterne ikke undgå at mærke dåser eller sække i overensstemmelse hermed. Der er dog forskellige metoder til dette.

Den åbne erklæring
Desværre er denne form for prisen temmelig usædvanlig, fordi den afslører den nøjagtige opskrift på et foder. Alle individuelle ingredienser kan findes her i faldende rækkefølge. Nogle producenter indikerer også nøjagtige procentdele for ikke at forlade spørgsmål ubesvarede.

Halvåbne -erklæringen
Ingredienserne er anført i grupper, der falder ned. Du skal sørge for, at alle procenter er klare. Eksempel: Kød- og dyresideprodukter (25 % oksekød, 10 % fjerkrækød), grøntsager (10 % gulerødder), korn (5 % ris).

Hvis der kun er lavet en procentdel, skal du blive mistænksom. Hvis den eneste information er 5% kød- og animalske produkter, skal du straks spørge dig selv, hvorfra 95% af ingredienserne ikke -eksklusive ingredienser er sammensat. En producent, der ikke ønsker at skjule noget, bruger altid metoden til åben erklæring inklusive procenter.

Den lukkede erklæring
Med denne metode nævnes kun gruppenavne som grøntsager eller mineraler. Du modtager ikke præcise oplysninger om råmaterialerne og den procentvise sammensætning af kæledyrfoder.

Alt i alt: Hvis du ikke har noget at skjule, vil du gøre procentvise oplysninger - helst i åben erklæring. Hvis du har en favorit mad til din hund eller kat og er usikker på tildelingen, skal du bare spørge producenten om sammensætningen. Seriøse virksomheder tilbyder denne service til deres kunder.

Spis hund og kat

Hvad betyder komponenterne inden for hundefoder og kattefoder?

Selv hvis en producent afslører listen over de målbare ernæringsværdier, er det stadig en bog med syv sæler for mange hunde- og katteejere. Hvad ligger bag de enkelte komponenter, kommer de fra laboratoriet, eller er de naturlige ingredienser?

Rå protein: Her kan du finde ud af, at foderens proteinindhold. Rå protein betyder en kollektiv betegnelse for proteiner, frie aminosyrer og alkaloider. Proteinerne kan være dyre, grøntsag, men også af teknisk oprindelse. Animalproteiner fordøjes lettere af din hund og kat end grøntsag.

Råt fedt: Dette er indholdet af fedtet. Fedt er vigtige i kæledyrfoder. De leverer din elskede energi og indeholder vigtige komponenter såsom essentielle fedtsyrer. Foderens energiindhold kan bedst styres via fedtindholdet.

Rå aske: Du kan genkende indholdet af mineralkomponenter. Disse er både mineraler og sand. Værdien bestemmes ved forbrænding. For at gøre dette opvarmes foderet til 550 grader i seks timer.

Derefter vejes asken. Der er kun uorganiske stoffer tilbage, dvs. sporelementer, sand og mineraler. Denne værdi må ikke overstige 10%, fordi aske ikke indeholder energi.

Rå fiber: Disse er plantefiber i foderet, for eksempel cellulose. Dette er vigtige ernæringsmæssigt vigtige, fordi sådan fiber stimulerer tarmaktivitet og danner fæces. Lønnen bør ikke gå ud over 4%. For meget rå fiber fører til flatulens og store arv, da en stor del af foderet ikke kan fordøjes.

Er der gode og dårlige tilsætningsstoffer til hunde- og kattefoder?

Der er et stort dækningspotentiale for tilsætningsstoffer i foderet. Producenter er kun forpligtet til at skelne de tilsætningsstoffer, de har tilføjet dem. Hvis visse stoffer allerede er inkluderet i de råvarer, der er behandlet, finder køberen ikke ud af noget. Hvis din hund eller kat er en allergididder, kan dette hurtigt være et problem.

Ellers er producenterne forpligtet til at tildele følgende stoffer:

Antioxidanter: De forhindrer, at fedtet bliver harsk og lugtende ubehageligt. De syntetiske antioxidanter, BHA (= E 320), BHT (= E 321) og ethoxiquin (= E 324) er mistænkt for at udløse allergier. Selv hvis dette endnu ikke er videnskabeligt bevist. Forresten: Korrekt opbevaring beskytter også mod ødelæggelse. Fedtet skal beskyttes mod varme og lys og opbevares således køligt. Så teoretisk set tilføjelsen af Konservative (især i våd mad) at blive reduceret eller undgået.

Vitaminer og sporelementer: Alle vitaminer og sporelementer, der blev oprettet syntetisk, er anført her. Kun de fedtopløselige vitaminer A, D, E og oksekødkobber er underlagt detektion. For eksempel, hvis vitamin A 5000 er på emballagen, er alle vitaminer sandsynligvis indeholdt i produktet. Produkter med syntetiske vitaminer vinder også regelmæssigt foderforsøg. Hvorfor det? Fordi disse sikrer udbuddet af hunde rent matematisk. Hver kæledyrsejer skal beslutte, om du er sund på lang sigt. Vi har om emnet Syntetiske vitaminer allerede rapporteret.

Emulgatorer, stabilisatorer, fortyknings- og geleringsmidler: De skal for eksempel sikre den rigtige konsistens og gøre vand og fedt blandbart. Det meste af tiden er det en gelantin, carrageen (E 407), pectins (E 440), lecithin (E 322) eller Johannisbrotkernkernmehl.

Farvestoffer: De tilføjes til det menneskelige øje. Din hund eller kat foretrækker at smage god mad end kunstige farvestoffer. Spice -smag, der foregiver, at den naturlige farve er et andet trick fra foderproducenterne til at foreslå friskhed. Farven siger lidt om kvaliteten.

Aroma og velsmagende agenter: Som i menneskelig mad er disse normalt overflødige, fordi de ikke har nogen ernæringsmæssig værdi. Ikke desto mindre bruges også glutamat, sukker, karamel og melasse, leverspray, gærekstrakt, fedtsmag eller visse krydderier i hund, men især kattefoder.

Syre regulatorer: Med overdreven dosis kan disse undertiden have en afførende virkning, fx natriumsulfat (E 514). De er dog normalt ufarlige i dyrefoder.

Bemærk det lille print på hunde- og kattefoder

Du er bestemt mere sensibiliseret, som mange dyreejere, når det kommer til at erklære hundefoder. Dette er også opmærksom på producenterne, og vigtige oplysninger udskrives derfor med glæde. Så der er stadig en vis resterende risiko for den eksklusive diæt for din hund eller kat om kunstig mad. Hvis du vil undgå dette, kan du bruge en Naturlig fodring Tænker eller slår den sunde mellemgrund.

Hvilke oplevelser havde du med erklæringen om hund eller kattefoder? Hvordan prøver du at modvirke producentens tricks? Fortæl os om det i kommentarerne.